Ga naar hoofdinhoud

Info reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Het zijn ernstige, pijnlijke aandoeningen die dagelijks invloed hebben op het leven van bijna 2 miljoen Nederlanders en hun omgeving. Reuma is onder te verdelen in drie categorieën:

  1. Hieronder vallen aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam onder andere gewrichten beschadigen. Ongeveer 420.000 mensen hebben een vorm van ontstekingsreuma.
  2. Hierbij verslechtert het kraakbeen in de gewrichten. Ongeveer 1,1 miljoen mensen hebben artrose in een of meerdere gewrichten.
  3. Hieronder vallen aandoeningen aan onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten. Zo’n 240.000 mensen hebben een vorm van wekedelenreuma.

Hieronder ziet u een overzicht van een aantal vormen van reuma. Maak een keuze voor meer specifieke informatie. Klik hieronder op de snelkoppeling naar de site van het Reumafonds.

Een kleine greep uit de meer dan honderd verschillende aandoeningen.

Acuut reuma   temporalis   Artritis bij darmziekten   Artritis psoriatica   Artrose   Bacteriële artritis   Ziekte van Bechterew   Ziekte van Behçet   Bursitis   Chondrocalcinosis   Enthesitis   Fibromyalgie   Ziekte van Forestier   Hypermobiliteit  Jeugdreuma   Jicht   Lupus erythematodes   Ziekte van Lyme   MCTD   Myositis  Ongeclassificeerde artritis   Ongedifferentieerde spondylarthropathieën   Osteoporose   Botziekte van Paget   Palindroomreuma   Polymyalgia rheumathica   Fenomeen van Raynaud  Reactieve artritis   Reumatoïde artritis   SAPHO   Sarcoïdose   Sclerodermie  Syndroom van Sjögren   Tendinitis   Syndroom van Tietze   Virale artritis

Veel mensen denken dat alleen oudere mensen reuma krijgen. Dat is niet zo: 61% van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. Ook kinderen kunnen reuma krijgen.

Om doublures te voorkomen maken wij voor de informatie over reuma gebruik van beschikbare websites.

Wij verwijzen u met onderstaande snelkoppelingen naar een aantal sites:

ReumaNederland

Klik hier voor de website van ReumaNederland

Klik hier voor leven met reuma.

Reumazorg Nederland (RZN)

Klik hier op de snelkoppeling voor de rubriek algemene vragen over het leven met reuma. U komt dan op de nieuwsrubriek van deze vereniging.

Wat doen wij voor u

Wij zijn een patiëntenvereniging die zich inzet om mensen met reuma zo goed mogelijk te informeren over de ontwikkelingen op het gebied van reuma. Dat doen we door voorlichting en informatie te geven via themabijeenkomsten, dat doen we door het regelmatig uitgeven van een magazine en we informeren u via onze website.
Daarnaast houden we inloopbijeenkomsten waar u kunt koffiedrinken, lekker bijkletsen en creatief bezig zijn en waar ook ontwikkelingen op reumagebied kunnen worden gedeeld.

Back To Top