Skip to content

Menzis vergoedt vanaf 1 juli nog maar één type methotrexaat-spuit

Op 1 juli voert Menzis een preferentiebeleid in rondom

methotrexaatinjecties. Patiënten krijgen dan nog maar één type spuit mee van hun apotheek, Injexate. Dit betekent dat patiënten die bij Menzis verzekerd zijn, zullen moeten overstappen van hun vertrouwde methotrexaatspuit of -pen naar deze nieuwe spuit.

Het Reumafonds en de CCUVN (Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland) willen dat Menzis meerdere spuiten en pennen blijft vergoeden. Mensen met reuma kunnen hun handen soms minder goed gebruiken, waardoor de ene spuit of pen beter bij de patiënt past dan de andere. Dit hebben wij Menzis duidelijk gemaakt. Wij zullen samen met de CCUVN, reumatologen, reumaverpleegkundigen en apothekers er alles aan doen om het besluit van Menzis terug te draaien.

Kunnen kiezen wat bij je past ‘Het maken van de keuze voor een type methotrexaat-injectiespuit of -prikpen, doe je samen met je reumatoloog en/of reumaverpleegkundige. Hiervoor is het nodig dat je kunt kiezen voor een spuit of pen die bij jou past. Wisselen van medicatie om niet-medische redenen is onwenselijk als je goed bent ingesteld op je huidige methotrexaatinjectie of –prikpen’, geeft Sija de Jong, manager Patiëntenbelangen van het Reumafonds aan.

Ook de reumatologen (NVR), de reumaverpleegkundigen (V&VN) en de apothekers (KNMP) hebben via hun beroepsvereniging laten weten tegen het preferentiebeleid van Menzis te zijn.

Wat kun je doen?

Als je verzekerd bent bij Menzis en MTX via een injectie of prikpen gebruikt, ga dan voor 1 juli naar de apotheek voor je nieuwe (vakantie)voorraad. Doe dit vooral wanneer je nog maar een beperkte voorraad hebt. Menzis vergoedt na 1 juli alleen de spuit van Injexate.

Door nu voldoende voorraad te halen, geef je jezelf de tijd om een afspraak te maken bij je reumatoloog en/of reumaverpleegkundige. Je kunt dan met je reumatoloog bespreken of je in aanmerking voor een medische noodzaak. Op het recept moet dan de medische reden komen te staan waarom jij je vertrouwde injectiespuit of prikpen moet behouden.

Back To Top