Ga naar hoofdinhoud

Overige beweegactiviteiten

Reumapatiëntenvereniging Groningen biedt haar leden naast de hydrotherapie nog meer beweegactiviteiten aan.

In Balans           

Als Reumapatiëntenvereniging besteden we veel aandacht aan het organiseren van beweegactiviteiten. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is het bewegen in water. Dit geven we op steeds meer tijdstippen en locaties in ons verzorgingsgebied. Andere voorbeelden zijn Nordic Walking, Yoga en Fitness. Dat doen we omdat wij en u er steeds meer van overtuigd raken dat bewegen zeker ook voor reumapatiënten van levensbelang is. Door regelmatig in beweging te blijven en te oefenen onderhoud je de conditie, de spierkracht en je lenigheid. Daarnaast is goed voor longen, hart en bloedvaten. Een algeheel betere conditie zorgt er daarnaast voor dat over het algemeen reuma wat minder frequent en intensief opvlamt.

Er is nog een heel goede reden om ons lichaam zo goed mogelijk in conditie te houden. Een goede conditie gecombineerd met voldoende spierkracht en lenigheid zorgt ervoor dat de kans op vallen sterk verminderd. Valangst is iets waar veel mensen last van hebben. Het komt natuurlijk voor bij mensen die al wel eens gevallen zijn, maar ook bij mensen die nog nooit een val hebben meegemaakt. Vallen kan grote gevolgen hebben. 80% van de mensen die wat slechter ter been zijn en vallen moeten zich laten behandelen in ziekenhuizen of eerste hulp diensten. Ook valangst zonder valpartij kan grote gevolgen hebben. Het kan ertoe leiden dat men bijna niet meer durft te bewegen, dat men activiteiten gaat vermijden. Dat kan zelfs leiden tot isolement en eenzaamheid.

Wij willen daarom als patiëntenvereniging de komende tijd meer aandacht geven aan vallen en valangst en het voorkomen daarvan. Dit gaan we doen door voorlichtingsactiviteiten en bij voldoende belangstelling ook in de vorm van cursussen waarbij oefeningen worden gegeven die de balans, het evenwicht, verbeteren. Naast oefeningen zal daarbij ook aandacht gegeven worden aan bewustwording. Wat zijn risicovolle plekken, hoe maak ik mijn eigen huis veiliger, wat voor hulpmiddelen zijn daarbij handig. Verreweg de meeste valpartijen vinden namelijk plaats in het eigen huis. Goede tips over dit soort zaken kunnen het eigen huis een stuk veiliger maken op dit gebied.

Nadere informatie over te plannen voorlichtingsbijeenkomsten over dit onderwerp volgt.

Het nut van Reumafitness 

Tegenwoordig wordt er verwacht dat men steeds langer zelfredzaam blijft om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Een zo fit en vitaal mogelijk lichaam is hierbij essentieel. Zowel het uithoudingsvermogen als de spierkracht spelen hierbij een belangrijke rol. Over het algemeen wordt het uithoudingsvermogen wel getraind door bijvoorbeeld zwemmen, wandelen of fietsen. Maar wat veel mensen niet beseffen, is dat het trainen van de spierkracht minstens zo belangrijk is. Tijdens het ouder worden neemt de spierkracht af, dit proces begint al op jonge leeftijd. Het verlies van spierkracht over de jaren neemt toe. Tussen het 50e en 70e levensjaar kan je wel tot 30% aan spierkracht verliezen. Volgens de Nederlandse beweegnorm is het daarom van belang dat volwassenen twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen doen. Niet alleen om spieren en gewrichten zo goed mogelijk in conditie te houden, maar ook om valongelukken te voorkomen. Uit de praktijk is gebleken dat met het stijgen van de leeftijd ook het aantal valongelukken stijgt. Vaak loopt het goed af met een schram of een flinke blauwe plek. Toch komen ook veel mensen terecht in het ziekenhuis, met heupfracturen of hoofdletsel. Een goede conditie, spierkracht en mobiliteit helpen om valpartijen te voorkomen. Specifieke oefeningen, balansoefeningen leren deelnemers om te gaan en goed te reageren op balansverstoringen, waardoor valpartijen voorkomen kunnen worden of beter opgevangen.

Voor mensen met een reumatische aandoening is het nog belangrijker om regelmatig te bewegen en ook aan krachtoefeningen te doen. Je gewrichten raken echt niet méér beschadigd door beweging, integendeel, bewegen maakt de gewrichten soepeler, waardoor bewegen makkelijker gaat. Daarnaast zorgt krachttraining ervoor dat de spieren sterker worden en ook gaat dit botontkalking tegen.

Niet iedereen kan evenveel en even intensief bewegen. Verschillende zaken spelen daarbij een rol, zoals de conditie van je spieren en gewrichten en de conditie in het algemeen. Ook is van belang welke vorm van reuma je hebt en of je nog andere aandoeningen hebt. Reumafitness moet daarom op verantwoorde wijze begeleid worden. Daarom maken wij altijd gebruik van goed gekwalificeerde fysiotherapeuten en fysiotherapiepraktijken.

Bij voldoende deelname starten wij op nader te bepalen locaties oefengroepen reumafitness.

Nordic Walking

Bij Nordic Walking wandelt u samen met anderen in de buitenlucht. U gebruikt bij het wandelen aangepaste wandelstokken, “poles”. Nordic walking versterkt uw spieren en verbetert uw uithoudingsvermogen. Door het lopen met de stokken gebruikt u uw schouder en armspieren meer dan bij gewoon wandelen.

Bij voldoende deelname biedt RPV Groningen  op nader te bepalen locaties u de mogelijkheid een cursus Nordic Walking te volgen.

Kosten:       De kosten worden vastgesteld op basis van de groepsgrootte.

Stokken kunnen worden geleend bij de instructeur. Eventueel kunnen ze ook via de instructeur worden gekocht. Nader informatie kan hierover bij de instructeur worden verkregen.
Voor verdere informatie over alle beweegactiviteiten kunt u contact opnemen met de coördinator beweegactiviteiten: E-mail : ledenadministratie@rpv-groningen.nl of telefonisch via 050 3050063


Yoga

De Yogacursussen speciaal voor mensen met reuma worden begeleidt door een erkende Yogadocent.

 

Bij yoga doet u samen met andere deelnemers rustige oefeningen in verschillende houdingen. U leert gecontroleerde bewegingen aan die uw lichaam en uw gedachten rustiger maken. U krijgt ook ademhalingsoefeningen. Veel mensen met reuma ervaren door yoga een meer ontspannen gevoel. Nieuwsgierig geworden?

Bij voldoende belangstelling starten we in Groningen nieuwe groepen. U kunt u laten inschrijven.

Nadere informatie hierover kunt u verkrijgen bij : ledenadministratie@rpv-groningen.nl of telefonisch via 050-3050063.

Wilt u ook meer beweging? En is het er nog steeds niet van gekomen? Kom dan nu in beweging. Meld u aan!

Back To Top